Hejderidare  Samuel Lang

Född    1724-09-05 i Lund
Död      1765-05-19 i Ravlunda av Häftig sjukdom 40 år gml

Gift 1:a 1754-10-28 med Beata Björkman, död 1756-12-21

Barn       

Född              

Ort

Elsa Maria  1754-07-25 Sövestad på Krageholms slott

Gift 2:a
 1757-07-20 med Anna Christina Hobro, f.1734 – d.1807

Barn       

Född              

Ort

Peter 1758-08-19 Ravlunda Killehusen nr 4
Niclas 1760-11-24 Ravlunda Killehusen nr 4
* Johan       1763-07-22 Ravlunda Killehusen nr 4

__________________________________________________

Samuel föds 1724
Förmodligen är hejderidare Samuel Lang den Samuel som föddes 1724-09-05 i Lund av Elsa Catharina Lang och tunnbindare Petter Andersson från Löfweröd herrgård i Hammarlunda socken.
GID: 1301.177.96300 Lunds stadsförsamling 1724:
5 sept: Tunnbindare Petter Andersson och Elsa Catharina Langs barn Samuel födt samma dag kl 4 om aftonen. Anders Dunas hustru bar honom, faddrar Anders...och Samuel Langes .........

Markus Gunshaga tror också att detta stämmer eftersom Samuels födelsedatum stämmer med 40,5 år när han dog och att hans gamla mor Catharina flyttade till Killehusen, samt namnen på barnen, så är det säkerligen helt rätt att Samuel är barn till Petter och Elsa Catharina Lang, men inga absoluta bevis för detta finns eftersom Samuel inte kan härledas hela vägen i böckerna från födelse till död.

Petter var bödkare från Löfweröd (bör väl vara Löberöds herrgård i Hammarlunda socken) vid vigseln 1724 18/8, och att paret får två barn i Lund, Samuel (1724 5/9) och Anna Dorothea (1727 25/3) Markus har upprättat ett register över alla födda barn i Lund 1700-1735, och dessa är de enda barn jag han hittar till paret. Man kan undra vart paret tar vägen därefter?

Markus Gunshaga skriver så här:
Elsa Catharina Samuelsdotter Lang (född 1698) - som jag gissar är identisk med den änka som bor hos hejderidaren i Ravlunda - är dotter till akademiglasmästaren Samuel Lang (d 1721) och Catharina Pettersdotter Lobeken. Hon är således syster till glasmästaren Johan Samuelsson Lang (1689-1734) i Lund. Till en början trodde jag att det var JOHANS son Samuel (född 1722) som var identisk med hejderidaren, men sedan tog Anna Carlsson reda på att Samuel (född 1722) blev glasmästaregesäll och dog redan 1743 i Lund. Det var då jag insåg att det antagligen istället var Samuels (född 1722) kusin Samuel (född 1724-09-05) som är identisk med hejderidaren.

Markus skriver vidare:
Hejderidaren Samuel Lang bör nämligen vara identisk med den Samuel som föds den 5 september 1724 i Lund som son till tunnbindaren Petter Andersson och Elsa Catharina Samuelsdotter Lang. Första sonen till Samuel döps ju till Petter 1758 (regeln var ju att första barnet skulle döpas efter farfar – och rent åldersmässigt passar Samuel in, eftersom han dör 40 år gammal 1765 i Ravlunda). Även namnen på barnen pekar åt detta håll – Elsa Maria efter farmor Elsa Catharina, Petter efter farfar och Johan efter farmors bror. Även Niklas finns ju i glasmästarsläkten Lang, men det är osäkert vem det syftar på. Om nu "Samuel Pettersson" som han var född till ville bli hejderidare på ett gods som ägdes av greve Piper, lät det nog finare om man bytte namn och skaffade ett finare släktnamn och Lang är ju då "finare" än Pettersson.

Samuels föräldrar
Fadern Petter Andersson var tunnbindare och bodde på Löfweröds Herrgård, Hammarlunda socken, när han 1724 gifte sig med Samuels moder Elsa Catharina Lang född 1698-08-17 i Lund och död 1776-07-25 i Ravlunda.
Elsa Catharina var dotter till Academiglasmästaren i Lund Samuel (Nicolaisson) Lang (Lange) som kom ifrån Kristianstad.

Markus skriver vidare:
Det enda uppgifter jag har om Petter Andersson och Elsa Catharina Lang är att Petter är bödkare från Löfweröd (bör väl vara Löberöds herrgård i Hammarlunda socken) vid vigseln 1724 18/8, och att paret får två barn i Lund, Samuel (1724 5/9) och Anna Dorothea (1727 25/3) - jag har upprättat ett register över alla födda barn i Lund 1700-1735, och dessa är de enda barn jag kan hitta till paret. Man kan undra vart paret tar vägen därefter?


Samuel dyker först upp i Sövestad
Den äldsta säkra platsen för Samuel är Sövestad. I Sövestad fanns det en kyrkoherde Daniel Lang som dog 1725 och i Brandstad några mil norrut så fanns vid denna tid också en Lang släkt som hade namn som: Johan, Niklas, Elsa Maria. Har sökt i födelseboken för dessa två socknar men ingen Samuel född 1724 eller 1725, fast Sövestad är hemskt svårläst så det finns ju en risk att jag missat nåt.
Kyrkoherde Daniel Lang Lang tros härstamma från glasmästaresläkten Lang ifrån Kristianstad, alltså ifrån Hejderidare Samuel Langs morfar Academiglasmästaren i Lund Samuel Lang (Lange).
Kanske var Daniel Lang kusin till Samuels mor Elsa Catharina? så här har vi kanske anledning till varför Samuel dyker upp i Sövestad. Lang släkten har även fler präster, bl.a i Hällestad utanför Lund där Thomas Lang var kyrkoherde.

Samuel arbetar på Krageholms slott som Lakej där han träffar den lungsjuka 33 åriga Beata som också arbetar på slottet.


Samuel och Beatas dotter Elsa Maria föds
Födelseboken 1754 Sövestad GID:1384.16.64300 och där står :
Den 25 juli föddes Samuel Langs lilla dotter på Krageholm och döptes 28 dito till Elsa Maria.

"d. 25 Julii föddes [ett oägta Pigebarn] Laqvaiens Samuel Langs lilla dotter som christnades den 28 dito, och blef kallat Elsa Maria. [Modren är Cammar Pigan Beata Biörkman. Till Barnafader utlades Laqvejen Samuel Lang.] Susc: Jungfrun Greta på Krageholm. Testes: Mäster Petter Thiesen, Mäster Petter Thiesens hustru, Gårdsskrifwaren Jahan."

Det har alltså först stått att det var ett oäkta barn, och att modern var kammarpiga och att fadern Samuel utlades, men eftersom Samuel och Beata ju bestämde sig för att gifta sig har prästen helt sonika skrivit in Samuel först i notisen, att det är hans (äkta) barn, och strukit moderns namn helt, eftersom hon ju står som kammarpiga.

Samuel arbetar alltså som Laqvej på Krageholms slott där Christina Piper och sonen Carl Fredrik Piper bodde, och Laqvej är detsamma som Lakej och betyder en betjänt i uniform. Samuel var en uniformerad betjänt och Beata var kammarpiga på samma ställe, så dom träffades på jobbet !


Samuel gifter sig med Beata Björkman
Dom gifter sig 3 månader efter att deras dotter föddes.
Varför dom inte gifter sig meddetsamma vet vi inte, kanske har det något att göra med att Samuel byter tjänst från lakej till hejderidare precis vi denna tid, men när lilla Elsa Maria är 3 månader gammal så gifter sig hennes föräldrar.
Sövestad 1754:
Den 28 oct. Copulerades hejderidaren Samuel Lang med Beata Biörkman och blefwo boende uppe vid wärket.
Se GID:1374.16.68000


Samuel och Beata flyttar till Ravlunda
Krageholm slott ägdes av Piper precis som Christinehov, dvs Torup. Christina Piper dör på Krageholm 1752 och sonen Carl Fredrik Piper ärver alltihopa och år 1757 lät han göra en restaurering av Krageholm.
1754 flyttar Samuel och Beata från Krageholm till Ravlunda. Hejderidare Lang finns nämnd som boende på sätesgården Torup (strax söder om Ravlunda) som tillhör Christinehov i November 1754.
Det kan alltså ev. vara så att eftersom slottet skulle restaureras och inte behövde tjänstefolk och greve Piper hade behov av hejderidare på sitt slott Christinehov, så flyttade Samuel och Beata dit tillsammans med sin lilla dotter. Och dessutom kunde ju närheten till havet med havsluft vara hälsosamt för Beata som var sjuk i lungsot.
Boende på sätesgården Torup var dessutom Inspektorn Johannes Jacobeus som har betydelse längre fram i tiden enligt nedan.
Mellan 1754 och 1759 var Samuel nämnd som boende på sätesgården Torup.
Samuel är boende som frälsehejderidare i ett onumrerat hus i Killehusen i Ravlunda i mantalslängden 1758, men ”skrives på Torups sätesgård”.
Från 1759 är han boende på Killehusen Nr 4 enligt mantalslängderna, men ”skrives på Torups sätesgård”. (Killehusen finns nämnt första gången i böckerna år 1713).

Markus skriver vidare:
1754 står det i mantalslängden för Ravlunda följande angående Torups sätesgård:
"Sätesgården Torup, possideras af Hög-
wälborne Herr Grefwe, och Presidenten, samt
Riddaren och Commendeuren af Kongl: Maij:ts
Orden, Carl Fridrich Piper, som låtit upgifwa
Inspectoren Johannes Jacobaeus, heideridaren
Lang, Ladufougden Siöberg, dräng Måns Åkas-
son, Fiskaren Jöns Dafwidson, Tegelbränna-
ren Fränne, Pig: Gunnela och Hanna;
frije efter adelige priwilegierne."

Som jag tolkar denna typ av formulering, så var ju inte de anställda på adelsgodsen skyldiga att infinna sig hos mantalskommissarien vid skattskrivningen, eftersom de var befriade från skatt enligt adelsprivilegierna. Däremot måste ändå den adlige godsägaren lämna in en förteckning på sina anställda, åtminstone senare under 1700-talet. Det har alltså noterats att Carl Fredrik Piper innehar (possiderar) Torups sätesgård, och han har vid mantalsskrivningen låtit uppge gårdens anställda, som alltså följer.


Beata dör
Den 21:e december 1756, så dog Beata Björkman 35 år gammal av lungsot, och då bodde dom på Killehusen (fast det inte står så i mantalslängden) ! Dom fick bara vara gifta drygt 2 år.

Se GID:1691.27.61300
Ravlunda Dec 1756: Den 28:e Begrofs Heiderid. Langs hustru från Killehusen Beata Biörkman, som dödde d. 21:e kl 2 fm af lungsot, 35 åhr.


Samuel gifter sig med Anna Christina Hobro
Den 20 juli 1757 vigdes Hejderidaren ifrån Torup, H. Samuel Lang och jungfru Anna Christina Hobro ifrån S.Villie.
Samuel var då nästan 33 år gammal och Anna var 23 år och dom gifter sig bara 7 månader efter att Beata dött. Hur Samuel ifrån Ravlunda träffade Anna ifrån N.Villie vet vi inte, men dom bor på Killehusen nr 4 enda tills Samuel dör 1765.
Killehusen ligger där det nu är Ravlunda skjutfält men som på den tiden var en liten by som låg vid källan till en bäck (killan) mitt i en bokskog. Ifrån denna bäck togs dricksvatten, vatten till djuren, dom tvättade kläder och sig själv också i denna bäck.
Killehusen bestod av 4 små gårdar med lite mark runt om där dom odlade bl.a potatis i den sandiga magra jorden som dom gödslade med tång från havet som bara ligger några hundra meter bort. Intill Killehusen låg Bäckahusen lite längre ner mot havet, längs med bäcken, också den en liten by med 5 gårdar.

Markus har gått igenom mantalslängderna för Ravlunda, och första gången Samuel Lang dyker upp i Killehusen är i mantalslängden 1758 (daterad 1757 12/11), "Heideridaren Lang [Skrefwen på Torup] h: Pig: Anna". Märkligt att de inte är skrivna där tidigare, men som jag förstått det kunde man vara skattskriven på en plats i upp emot ett år efter att man flyttat därifrån, så det kan ju hända att de var skattskrivna på Torup men kyrkobokförda i Ravlunda.

Med lite drygt 2 års mellanrum föddes de tre sönerna Peter, Niclas och Johan.
På Johans dop var Annas bröder Stefanus och Albrecht Hobro faddrar.
När Niclas döptes så bars han av Inspektorskan Anna Maria Jacobeus, så dom var nära vänner, Samuels gamla mor Catharina levde sina sista 10 år hos Jacobeus som beskrivs nedan.

Samuels arbete som Hejderidare:
Eftersom Samuel var FrälseHejderidare så tilhörde han frälset, dvs han jobbade i Alunbrukets skogar.
Det var mer än 10 personer som jobbade som Hejderidare eller skogsvaktare (i princip samma sak), men brukets skogar sträckte sig från Vik i söder till Everöd i norr och Öveds kloster i väster. Ett jätteområde alltså.
Och Hejderidarens främsta uppgift var att säkerställa att Alunbruket fick in ved så att bruket kunde fungera, och Hejderidaren var då ute i skogen och höll koll på vilka träd som skulle fällas och märkte upp dessa med en yxa som hade en stämpel på baksidan, ett märke på stammen och ett på roten. Och sen fick han se till att ingen högg ner träd olovligt. Mer än 100 personer om året ställdes inför tinget för att ha tjuvhuggit skog.
Det var t.o.m så jäkligt att ingen fick lov att ta något brännbart trä eller snår för att värma sin bostad med, inte en kvist fick dom stackars människorna lov att ta för att värma sig, utan dom eldade med torv.
Därför var Hejderidarna hatade av det vanliga folket, och det hände att dom blev ihjälslagna. Finns ett kors i skogen där en Hejderidare frusit ihjäl en vinternatt eftersom det hände nån olycka och ingen kom till undsättning.

Samuel dör
Ravlunda 1765:
Den 29 maj 1765 begrovs Hejderidaren Samuel Lang ifrån Killehusen;
som dödde d. 19. kl.8.f.m. af häftig siukdom, aetas 40 och 1/2 ~ (Se GID: 1691.27.64800)

Enkan fick enkebistånd med början i september 1765, som bestod av 1 tunna råg, 1 tunna korn och 1 tunna malt.

I mantalslängden 1766 (daterad 1765 3/12), är hejderidaren Langs änka skriven på Killehusen (Samuel dog ju 1765), men även ”mod: Chatrina” som anges vara ”gl”. Detta är inte änkans (Anna Christina Hobros) mor, då denna hette Gertrud. Hon borde istället alltså vara identisk med Elsa Catharina Lang – denna var dessutom född 1698 i Lund, och således ”gammal”, alltså över 65 år, i skattesammanhang.

Änkan Lang är från mantalslängden 1771-1775 inhyses hos inspektorn Jacobéus och hans släkting, änkefru Fors med dotter Christiana, på Ravlunda Nr 19 i Ravlunda.
I Ravlunda blev 8 söndagen efter Trinitatis änkan Elsa Catharina Lang i Ravlunda begravd, ”som efter långwarig siukdom af ålder och bräklighet” dog den 25 juli kl. 10 före middag ”omkring 80 år gl”. Elsa Catharina Samuelsdotter Lang var mycket riktigt runt 80 år gammal 1776 (78 år). Och den Elsa Catharina som dör i Ravlunda 1776 är nog inte gift sig till Lang, då hade hon istället kallas änkefru Lang – jämför änkefru Fors på samma gård.

Banden till Ravlunda funderar jag också över, och vad som höll Elsa Catharina kvar där. Jag lyckades hitta bouppteckningen efter inspektor Jacobeus (han hade uppenbarligen inga barn med sin hustru - den "änkefru Fors" som är boende hos honom i Ravlunda är för övrigt hans systerdotter Susanna, se nedan

Bouppteckning vid Albo häradsrätt 1781 28/3.
Johan Jacobeus i Ravlunda, avliden.
Arvingar:
syster Margareta Jacobeus.
syster Brita Maja Jacobeus, Bringeltofta.
bror Mattias Jacobeus, kyrkoherde i Ravlunda.
systerdotter Anna Catarina Brackwagen i Stiby.
systerdotter Susanna Fors, f. Brackwagen i Ravlunda.
systerdotter Sophia Christina Brackwagen, Stiby.
systerson Philip Brackwagen, Maglehem.
systerdotterman, trädgårdsmästaren Nykvist i Stoby.
systerdotterman Lars Fredrik Westerdahl, kyrkoherde i Stiby.
brorsdotterman Wistedt i Sölvesborg.


Kopplingen till Jacobeus är Torup. Johannes Jacobeus är nämligen inspektor på just Torup, då han gifter sig 1751 27/8 i Vitaby med änkefru Anna Maja Friis, och vi vet att Samuel Lang och Johannes Jacobeus var arbetskamrater. Johannes bror Mattias är rektor scholae i Sölvesborg när han gifter sig i Lund (!) 1738 23/6 med jungfrun Johanna Margareta Hising, så där har vi en koppling till Lund också.

Om det bara var möjligt att ta reda på vart familjen Petter Andersson-Elsa Catharina Lang bodde innan Elsa Catharina hamnade i Ravlunda…..


Forskat av Lennart Rosberg och Markus Gunshaga.
 

Samuels födelse 1724:


Samuels död 1765:

 

Samuels bouppteckning (avskrift)